I 1985 smakte jeg kaffe for aller første gang. Jeg husker det som det var i går, selv om jeg bare var fem år. Det smakte helt forferdelig!

Du er kanskje allerede kjent med hvilken kaffeprodusent som har fått plass i hyller og krus på Mølla? Underveis har jeg vært i kontakt med flere ulike kaffebrennerier, og Norge er nærmest et mekka når det kommer til spesialkaffe. Valget ble ikke enklere av den grunn, men du verden så mye god spesialkaffe det finnes der ute og alle smaker forskjellig.

Femten år gammel tok jeg sjansen og smakte på kaffe på nytt. Den gang med to kilo sukker og melk. Det smakte sånn passe. Sånn tror jeg det er for de fleste, men så kommer det et vendepunkt.

Mitt kom da jeg som nysgjerrig 20-åring fikk min første jobb på jernbanen. Kaffepause i brakka, samhold og skravling med kolleger, førte til at selv lunken kaffe på termos smakte godt. Jeg visste knapt hvordan man lagde kaffe, og hadde noen tilbudt meg en kopp med spesialkaffe, hadde jeg ikke skjønt stort. I dag er jeg mer kresen, og har etterhvert erfart at kaffe ikke bare er kaffe.

Kaffe deles gjerne i to typer; kommersiell kaffe og spesialkaffe. For å kunne kalles spesialkaffe må den imøtekomme bestemte kvalitetskrav, hovedsakelig basert på smak og kvalitet på bønnen. Kravene kommer gjerne hånd i hånd med at kaffeplantasjen driftes på en bærekraftig måte og at arbeiderne har gode arbeidsvilkår og får en rettferdig lønn.

Mølla Kaffebar har gitt den første hovedrollen til en kaffeleverandør som jobber både systematisk og fremtidsrettet med dette, i tillegg til å være eksepsjonelt gode på smak. Samarbeidet er altså inngått med Black Cat; Norges eldste kaffe- og tehus. For å sikre at kaffen er bærekraftig produsert og rettferdig handlet imøtekommer majoriteten av kaffen til Black Cat minst ett av disse kravene;

  • Kaffen er sertifisert av Rainforest AllianceDebioFairtrade eller et annet troverdig sertifiseringsorgan.
  • Representanter fra Black Cat har selv besøkt gårdene og produsenter for å kunne verifisere at driften imøtekommer gitte standarder.
  • Kaffen har «transparensirapport» som kan dokumentere hvor mye som har blitt betalt til bonden og eksportøren. Kort og godt alt som har blitt betalt i alle ledd frem til kaffen ble satt på båten i havnen i opprinnelseslandet.

Per i dag har 90 % av kaffene i sortimentet til Black Cat disse kravene. Målet er at 100 prosent av kaffen skal imøtekomme kravene ved utgangen av 2020.

Her smaker jeg Fyttikatta og El Molino for første gang, under min aller første cupping (kaffesmaking) hos Black Cat.